Show More

Apartment at Frunzenskaya  Moscow

 

In conjunction with Tatiana Borisova

 

As a rule, life in an apartment or a house concentrates in either the dining room or the sitting room. For this reason the convention is to combine these. There are customers, however, who not only prepared to combine the zones but also to have these occupying more than a half of the overall area. Such were the architects’ customers. “They wanted the common space as big as possible while the other areas were of secondary importance for them”, Pavel says. Thus, nearly seventy square meters of the former four-room apartment of 120 sq. m were taken by the dining/sitting room and the kitchen. Remaining area is taken by two bedrooms, a dressing-room, fitted cabinets and bathrooms. “Wet area” in the apartment is not too big, Tatiana says. But we managed to fit in a guest toilet, a laundry and a master bathroom where the bathroom and toilet used to be”.

The architects also addressed the structural column that found itself right in front of the entrance to the sitting room through the alteration. The column was decorated with fluted marble and the column became a harmonious part of the apartment in a Stalin-style building. The same is true for the interior decoration in general.

It is modern and minimalistic, of course, but the wooden elements in its color range are reminiscent of the old Moscow apartments while the herring-bone parquetry upholds this association.

The architects decided not to overload the interior with colors: white gloss or matt panels and doors in the entrance area, dining room, sitting room and kitchen neighbor wooden shutters, shelves and kitchen furniture façades. All built-in cabinets and the dressing room are decorated with the same tone wood.

Everything here is simple, of high quality and functional. For instance, a set of shelves runs along the sitting room windows. “The customers wanted functional windowsills, – says Tatiana, – so that these can be used as the table. They also make additional space for books or paintings”.

Incidentally, there are quite a few painting here, the customers happen to be collectors and people of good taste. “We designed the space leaving lots of room for the paintings. Thus, the spaces between the windows were given to art but not textile”, Pavel explains.

There is not much furniture in the apartment; certain items were purchased by the customers in consultation with the architects. “We had a pleasant surprise when we came to the apartment where the owners were settling in and saw that everything was where we intended it to be”, Pavel says. However, this is not a reason for surprise but rather for joy as this is the ultimate proof of our competence!

 

Text by Olga Sorokina

Stylist and Producer: Natalya Onufreichuk

Photos by Sergey Ananiev

ARCHITECTURAL DIGEST Russia №10 (144), October 2015